بهترین دکتر پوست , مو و زیبایی در تهران
محسن باغبانی کارشناسی ارشد روانشناسی
بهترین دکتر پوست , مو وزیبایی در مشهد
بهترین دکتر پوست و مو در تهران
نوشابه های گازدار و نوشیدنی های انرژیزا نه تنها استخوان ها را تضعیف می کنند بلکه تقریبا به هر اندام موجود در بدن انسان آسیب می رسانند.
استئوآرتریت (آرتریت فرسایشی ) که با استخوانهای ضعیف و شکننده به تدریج مشخص می شود ، بیشتر در بزرگسالان و افراد مسن تأثیر می گذارد.
با افزایش سن در جمعیت ، شیوع بیماری پوکی استخوان به افزایش می یابد.
در حقیقت ، به گفته پزشکان و متخصصان جدیدترین مقاله مطالعه ، در سطح جهان ، هر 3 ثانیه یک شکستگی پوکی استخوان رخ می دهد.
اگرچه برخی از عوامل اصلی ابتلا به پوکی استخوان غیرقابل تغییر است ، از جمله سن و جنس ، برخی از عادات سبک زندگی نیز نقش دارند.
به عنوان مثال ، مصرف الکل و مصرف دخانیات هر دو خطر را افزایش می دهد. همچنین تمام محققان در جذب کلسیم بسیار توصیه میکنند ، تغذیه نیز می تواند نقش مهمی در کاهش پوکی استخوان داشته باشد.
چرا نوشابه؟
تعدادی از مطالعات قدیمی ارتباطی بین مصرف نوشابه و کاهش تراکم مواد معدنی استخوان در کشور را نشان می دهد در این موارد مشاهده کرده اند
با این حال ، مطالعات دیگری که بطور خاص به دنبال ارتباط بین نوشابه های گازدار و پوکی استخوان بودند ، به عنوان یک منبع معتبرشناسایی نشده اند . یک مطالعه نشان داده است که مصرف کولا و پوکی استخوان اما اثر مشابهی در رابطه با سایر سدیم ها مشاهده نکرده است.
به دلیل این اختلافات ، محققان جدیدترین مقاله برای بررسی پیوندها بین نوشابه ها و تراکم مواد معدنی استخوان در ستون فقرات و لگن را مطالعه کرده اند. آنها همچنین به دنبال رابطه بین مصرف نوشابه و خطر شکستگی لگن در طی دوره پیگیری 16 ساله بودند.
برای تحقیق ، دانشمندان اطلاعاتی را از منابع بهداشت زنان گرفتند. این یک مطالعه ملی در حال انجام است که شامل 161،808 زن یائسه است. برای تجزیه و تحلیل جدید ، محققان از داده های 72342 نفر از این شرکت کنندگان استفاده کردند.
به عنوان بخشی از مطالعه ، شرکت کنندگان اطلاعات مفصلی درباره سلامت و داده های پرسشنامه ارائه دادند که به بیان عوامل سبک زندگی ، از جمله رژیم غذایی می پرداخت. نکته مهم این که ، این پرسشنامه رژیم شامل سؤالاتی در مورد مصرف نوشیدنی های بدون کافئین و کافئین بود.
نوشابه های گازدار موجب پوکی استخوان می شوند
نوشابه ها علاوه بر قند زیاد، دارای املاح فسفات هستند که در جذب کلسیم غذا ایجاد اختلال می کند و نهایتا مصرف مداوم نوشابه های گازدار کمبود کلسیم و به دنبال آن پوکی استخوان را به دنبال دارد. پوکی استخوان موجب شکستگی های خود به خود استخوان می شود.
اسید فسفریک علاوه بر ایجاد اختلال در گوارش غذا، باعث اسیدی شدن خون می شود که برای جلوگیری از پایین آمدن بیش از حد PH خون(اسیدی شدن) و خنثی سازی آن، بدن از کلسیم ذخیره شده در استخوان ها استفاده می کند.
در واقع اسید فسفریک موجود در نوشابه باعث کنده شدن کلسیم از استخوان ها می شود؛ از سوی دیگر برای جذب کلسیم موجود در غذاها از طریق دستگاه گوارش نیز نیاز به برقراری نوعی تعادل میان میزان کلسیم و فسفر است. وقتی این تعادل بر اثر نوشیدن نوشابه گازدار حاوی اسیدفسفریک به هم می خورد، جذب کلسیم از دستگاه گوارش نیز دچار اختلال می شود. بنابراین بدن از یک سو از کلسیم ذخیره شده در استخوان استفاده می کند و از سوی دیگر به راحتی نمی تواند کلسیم جذب کند، در نتیجه دچار نوعی فقر کلسیم و کاهش تراکم استخوانی و در نهایت پوکی بافت استخوانی خواهد شد. طبق نتایج جدیدترین تحقیقات علمی، افرادی که به میزان زیاد نوشابه مصرف می کنند، احتمال شکستگی استخوان در آن ها 3 تا 4 برابر کسانی است که نوشابه مصرف نمی کنند. به عنوان مثال خانمی که هر روز یک لیوان نوشابه مصرف می کند، 3 برابر بیشتر در معرض ابتلا به پوکی استخوان قرار دارد و اگر این زن ورزشکار باشد، میزان این خطر5 برابر افزایش می یابد. به گفته ی دکتر صفوی در حال حاضر سن ابتلا به پوکی استخوان در ایران کاهش یافته و به 35 سال رسیده است.
چه چیزی را در مورد نوشابه پیدا کردند؟
در طول تجزیه و تحلیل آنها ، دانشمندان طیف وسیعی از متغیرها را با پتانسیل تأثیرگذاری در نتایج ، شامل سن ، قومیت ، سطح تحصیلات ، درآمد خانواده ، شاخص توده بدنی ، استفاده از هورمون درمانی و پیشگیری از بارداری های خوراکی ، مصرف قهوه و تاریخ سقوط. به دست آورده اند
همانطور که انتظار می رفت ، آنها بین مصرف نوشابه و آسیب ناشی از پوکی استخوان مشاهده کردند که
این ارتباط فقط از نظر آماری برای سدیم بدون کافئین ، که باعث افزایش 32 درصدی خطر می شود ، وجود دارد. اگرچه این الگوی برای سدیم های کافئین دار مشابه بود ، اما به اهمیت آماری نرسید.برای شفافیت ، درصد های بالاتر ریسک نسبی را نشان می دهند ، نه خطر مطلق.نویسندگان این مطالعه تأکید می کنند که ارتباط قابل ملاحظه ای فقط هنگام مقایسه زنانی که بیشتر نوشابه مصرف می کنند - حداقل دو نوشیدنی در روز - با کسانی که هیچ نوشیدنی نداشتند ، وجود دارد. آنها توضیح می دهند که "این یک آستانه است نه یک رابطه دور .همچنین شایان ذکر است که دانشمندان هیچ ارتباطی بین مصرف نوشابه های گازدار و تراکم مواد معدنی استخوان مشاهده نکردند.
محدودیت ها و نظریه ها
همانطور که در بالا ذکر شد ، تحقیقات قبلی که به دنبال ارتباط بین نوشابه و پوکی استخوان بوده است ، نتایج متناقضی به همراه داشت.اگرچه این مطالعه از اندازه بزرگ نمونه ، اطلاعات دقیق و یک دوره پیگیری طولانی بهره می برد ، اما ما نمی توانیم نتایج آن را قطعی در نظر بگیریم. اطلاعات متناقض زیادی وجود داردمحدودیت های خاصی نیز برای مطالعه وجود دارد. به عنوان مثال ، همانطور که محققان خاطرنشان کردند ، شرکت کنندگان فقط در اوایل مطالعه میزان نوشیدن نوشابه را گزارش دادند. عادتهای غذایی افراد با گذشت زمان می تواند به میزان قابل توجهی تغییر کند و تیم نمی تواند این مسئله را به عهده بگیرد. همچنین ، گرچه محققان طیف وسیعی از عوامل را کنترل می کردند ،اما همیشه این احتمال وجود دارد که یک عامل غیرقابل اندازه گیری در این ارتباط نقش داشته باشد.به گفته این محققان ، هنگامی که ما به مطالعات مربوط به سایر گروههای سنی و همچنین مطالعاتی که در مورد زنان و مردان انجام شده است نگاه می کنیم ، به نظر می رسد که مصرف نوشابه به طور کلی ممکن است سلامت استخوان ها را به نوعی تحت تأثیر قرار دهد. نویسندگان این مطالعه معتقدند که این ممکن است به این دلیل باشد که قندهای اضافه شده "تأثیر منفی بر هموستاز معدنی و تعادل کلسیم" دارند. نظریه دیگری که نویسندگان به تشریح آن می پردازند مربوط به کربن شدن است ، این فرایند حل دی اکسید کربن در آب است. "این به تشکیل اسید کربنیک منجر به تغییر اسیدیته معده و در نتیجه جذب مواد مغذی می شود."با این حال ، آنها سریع توضیح می دهند که "هنوز هم این فاکتور نقشی در این یافته ها ندارد."از آنجا که پوکی استخوان شیوع بیشتری پیدا می کند ، تحقیقات در مورد عوامل خطر غذایی از هر زمان دیگری اهمیت بیشتری دارد. نویسندگان خواستار کار بیشتر هستند.